Skip to Content

Испанският кралски двор се мести на Античния с „Дон Карлос”

Дата на събитието: 
Сб, 05/07/2014 - 21:00 - 23:30

На 5 юли пловдивчани ще имат възможност да видят постановката на операта „Дон Карлос” , която е посрещана с овации в цяла Европа. Спектакълът е игран на Фест шпиле в театъра на Караян в Залцбург, в зала Аудиториум в Испания и в редица други престижни оперни театри. Декорът на „Дон Карлос” има актуална и модерна визия, а режисьорската концепция на доц. Нина Найденова се фокусира на личния затвор на всеки от нас, където зад решетките стоят властта, политиката, религията, любовта и омразата.  Представлението е копродукция на пловдивската опера и операта в Стара Загора.

Верди дълго време замисля създаване на опера по драмата на Шилер „Дон Карлос”. За това допринася и посещението му в Испания през 1863 по повод постановката на операта „Силата на съдбата“. Тогава той отива в замъка Ескориал, който му прави много потискащо впечатление. Композиторът с желание започва да пише „Дон Карлос". Борбата на италианския народ за освобождение, както и ожесточените схватки между светската и църковната власт в неговата родина, които пречат за обединението на Италия, напомнят събитията, пресъздадени в драмата на Шилер. За творбата си композиторът отбелязва: „Тази опера се ражда сред огън и пожари."

На сцената на Античния театър в събота вечер ще видим пловдивския тенор Ивайло Михайлов, басът Ивайло Джуров и сопраното Елена Баръмова, която е ученичка на Гена Димитрова. Диригент  на „Дон Карлос” е  маестро Лучано Ди Мартино . Пловдивчани свързват името на артистичния директор на Държавна опера Пловдив  с триумфалната постановка на „Атила” от миналото лято.

Опасенията, че популярният оперен певец Владимир Стоянов няма да може да се възстанови достатъчно бързо след неочаквана хирургическа интервенция се потвърдиха окончателно. Българският баритон няма да може да пътува от САЩ за участие на Античния театър. Организаторите на програмата OPERA OPEN поканиха Крум Гълъбов, който е обиколил с „Дон Карлос”  цяла Южна Америка. Пловдивският баритон има изяви с Националния симфоничен оркестър на Тайван, с Beethoven Orchester, Бон, както и на Arena di Verona и Teatro Filarmonico във Верона, Италия.

Билети за операта „Дон Карлос” се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината, в Билетницата в Мол Пловдив и от девойки в антични костюми из пешеходните зони на Пловдив. Всички оперни спектакли на Античния театър са от 21 часа.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT